"Loading..."

A short chapter about me

JIJ BEPAALT HOE JOUW LEVEN LOOPT

J

ij bepaalt hoe jouw leven loopt, jij bepaalt hoe jouw leven loopt, jij bepaalt hoe jouw leven loopt... Dit is waar ik in geloof. Ik geloof hierin, omdat ik het zelf heb meegemaakt. En dat is wat ik jou, als lezer, wil meegeven. Laat ik bij het begin beginnen.

Ik ben opgegroeid in een gezin van drie, samen met mijn zus en mijn alleenstaande moeder. Mijn moeder gaf mij en mijn zus altijd veel vrijheid. Dit kon je merken als we buiten wilden spelen, als we nieuwe vrienden aan haar voorstelden, of als we vroegen of we chips, koekjes en frisdrank mochten pakken. Niet vaak was het antwoord ‘nee’. Mijn moeder vond het ook belangrijk dat we hobby's hadden, zo zat ik sinds jonge leeftijd onder basketbal en mijn zus heeft allerlei verschillende sporten gedaan die haar leuk leken. Mijn moeder vond het ook belangrijk dat mijn zus en ik altijd ons best deden op school en onze diploma’s zouden behalen. Dat was eigenlijk haar enige wens.

Met zoveel vrijheid kun je bij verkeerde mensen of in verkeerde situaties belanden. Bij mij was het zo dat mijn vriendenkring begon te veranderen. Mijn vrienden begonnen te roken en van roken ging het over naar smoken. Vanuit mijn sportachtergrond wist ik dat ik dat niet moest doen, anders kon ik niet mee met het topniveau, maar mijn vrienden bleven het wel aandringen. “Kom op Kaan neem een hijs”, “kom op Kaan doe mee”. Achteraf weet ik dat het bij veel van deze jongens niet enkel bij roken is gebleven, meerdere slechte beslissingen gingen leiden tot meerdere slechte gewoonten.

Gelukkig stond ik sterk genoeg in mijn schoenen om nee te zeggen. Dit betekende wel dat mijn vrienden afstand van mij gingen nemen. Ze gingen mij anders zien. Ze vonden mij de vreemdeling.

Dit was nieuw voor mij. Dit was ook eng. Ik belandde in een situatie waar ik mijn vrienden, niet meer als vrienden mocht beschouwen aangezien zij mij als een buitenstaander zagen. Ik werd niet meer gevraagd om te chillen, ze kwamen niet meer langs en uiteindelijk namen de telefoontjes steeds meer af.

Ik heb dat geaccepteerd en ik ging me focussen op nieuwe dingen. Ik heb mijn MBO-diploma behaald en ben een eigen bedrijf begonnen, eenmaal te hebben geproefd van het bedrijfsleven wilde ik alleen maar meer. Ik wist dat ik met een HBO-opleiding het verder zou schoppen in deze branche en heb mijzelf ingeschreven op de Avans Hogeschool. Nu kijk ik terug naar deze tijd, terwijl ik in de afrondende fase zit van mijn bachelor, en kan ik met trots zeggen dat ik blij ben dat ik mijn eigen pad heb gevolgd.

Basketbal is altijd een rode draad geweest in mijn leven en ook in deze moeilijke tijd heeft het me veel steun gegeven. Ondanks dat het veel steun gaf heb ik ook tijdens basketbal nare situaties ondervonden, zoals vriendjespolitiek. In 2006 werd een teamgenoot boven mij verkozen om mee te gaan naar het WK in China. Waarom? Omdat zijn vader gloednieuwe basketballen, tenues en een tripje naar Kroatië heeft betaald voor het team. Mijn moeder had als alleenstaande ouder niet de middelen om dit te doen.

Natuurlijk heb ik me afgevraagd: is het allemaal voor niets geweest? Heb ik mijn energie verspild en weggegooid? Nee, heb geduld en je zult de vruchten plukken van jouw inspanningen.


JIJ BEPAALT HOE JOUW LEVEN LOOPT.

Ook nu weer met pr-bureau FLASH: vier allochtoonse jongeren beginnen aan de minor PR Storytelling. We begonnen de minor met verslagen vol typefouten en communicatieplannen die niet goed waren. Lieten we de moed in onze schoenen zakken? Nee. Wij gingen er volle gas voor en afgelopen week hebben wij de pitch gewonnen voor Leger des Heils. #nummer1!

Tot op de dag van vandaag rook ik niet, leid ik een gezond leven, ben gemotiveerd en werk hard om mijn doelen te behalen. Ik ben omringd met mensen waarvan ik weet dat zij mijn vrienden zijn, door dik en dun. Tot op de dag van vandaag is basketbal een onderdeel van mijn dagelijks leven. Ik ben ben coach bij Achilles 71 en wij zijn ongeslagen op weg naar de kampioenstitel!

IEDEREEN kent tegenslagen, maar hoe je er mee omgaat en welke keuzes jij maakt, dat vormt jou.

Zoals een bekende acteur dat zo mooi heeft verwoord:

It ain't about how hard ya hit. It's about how hard you can get hit.

– Rocky Balboa